USA manyetikler, uzun sap birleşimi (long neck tenon) ve ikonik “open book” kafa yapısı (headstock) öne çıkan özellikler arasında.
Sosyal medyadaki sayısız tanıtım gönderisinin ardından, gitar endüstrisinin en bilinen sırlarından biri nihayet gün yüzüne çıktı: Epiphone Kirk Hammett “Greeny” 1959 Les Paul Standard. Gibson Custom Shop ile yakın iş birliği içinde geliştirilen bu Epiphone versiyonu, son dönemdeki Gibson Custom ve Gibson USA “Greeny” modellerinin izinden gidiyor ve bu efsanevi enstrümanın bugüne kadarki en erişilebilir yeniden üretimi olma özelliğini taşıyor.
Gibson USA Greenybucker manyetikler, birinci sınıf bileşenler ve modern dönemde bir Epiphone için ilk olan Gibson tarzı “open book” kafa yapısına sahip olan bu model, benzeri olmayan bir Epiphone Les Paul™ deneyimi sunuyor. Gibson Markaları Ürün Başkan Yardımcısı Mat Koehler, “Kirk, bu modelin efsanevi orijinal gitarıyla aynı sese ve hisse sahip olması için her adımda bizimle çalıştı,” diyor.
“Doğruyu başarmamız onun için son derece önemliydi. Onu gururlandırdığımızı biliyorum çünkü prototipi çalmayı bir türlü bırakamadı. Epiphone ve Gibson Custom Shop ekiplerimiz sürekli olarak materyalleri ve fikirleri bir üst seviyeye taşımak için iş birliği yapıyor. Gelecek ‘Inspired by Gibson Custom Shop’ seviyesindeki Epiphone modellerimiz de Gibson ‘open book’ kafa şekline sahip olacak. Bu ‘Greeny’ versiyonu inkar edilemez bir kalitede ve onu piyasaya sürmekten büyük heyecan duyuyoruz.”
Gibson USA Greenybucker’lar sayesinde orijinal enstrümanın kendine has “faz dışı” (out-of-phase) orta pozisyon tonunu yakalayan Epiphone Kirk Hammett “Greeny” 1959 Les Paul Standard, birçok üstün özellikle birlikte geliyor. Ekstra sustain sağlayan uzun sap birleşimli (long tenon), konforlu, vintage tarzı tek parça maun sapın yanı sıra; gitarda CTS® potansiyometreler, Mallory™ kapasitörler ve son derece güvenilir Grover® Rotomatic® akort burguları bulunuyor. Paketi tamamlamak adına, bu şaheserin hem korunmasını hem de ses kalitesi kadar otantik görünmesini sağlayan vintage tarzı kahverengi ve pembe bir hard case (sert kılıf) de sunuluyor.
Efsanevi sahipleri Peter Green, Gary Moore ve şimdi de Kirk Hammett ile ünlenen “Greeny”nin tanıtıma pek ihtiyacı yok. Bugüne kadar yapılmış en ikonik 1959 Les Paul Standard modellerinden biri olan bu gitar, Fleetwood Mac’in ilk günlerinde Peter Green tarafından neredeyse doğaüstü bir etkiyle kullanıldı. Ardından, Thin Lizzy ve solo kariyeri boyunca otuz yıl boyunca çalan Gary Moore’a satıldı. Son birkaç yıldır Metallica’yı canlı izleyen herkes, “Greeny”yi tüm ihtişamıyla duymuştur. Öyle ki, Hammett onu nadiren gözünün önünden ayırıyor. 2023 başlarında Howard Stern’e verdiği röportajda, “Uyuduğum yerde, benden tam anlamıyla üç metre uzakta duruyor,” demişti. “Nereye gitsem yanımda tutuyorum ve sahnede de çalıyorum.”
Üç ünlü sahibi yetmezmiş gibi, “Greeny” yıllar içinde A-listesindeki birçok gitarist tarafından da çalındı. Hammett, MusicRadar.com’a yaptığı açıklamada, “Greeny’nin kendi hayran kitlesi var, bu inanılmaz,” diyor. “Pek çok kişi o gitarı çaldı; Jimi Hendrix, Rory Gallagher, Jeff Beck, George Harrison… Liste uzayıp gidiyor.”
Kirk Hammett’ın Metallica’nın ilk yıllarındaki en ünlü Gibson’ı, yakın zamanda Gibson Custom ve Epiphone tarafından yeniden üretilen 1979 Flying V™ modeliydi; ancak 1980’lerin sonunda Les Paul tutkusuna kapıldı. Yakın tarihli bir röportajda, “Harcayabileceğim bir gelirim olmaya başladığında Les Paul’lere göz dikmeye başladım,” diyor. “1988 veya 89’a kadar ilk siyah Les Paul Custom’ımı almamıştım ama ona bayıldım. Onu The Black Album’ün yapımını anlatan belgeselde [A Year and a Half in the Life of Metallica] görebilirsiniz.”
Aslında Hammett’ı bu efsanevi gitarların büyüleyici dünyasıyla tanıştıran kişi, Black Album yapımcısı Bob Rock’tı. Hammett, “Bob Rock, 50’lerin Standard modellerine karşı gözümü açtı,” diyor. “Bana bunların ne kadar nadir olduklarını, ne kadar benzersiz ses çıkardıklarını, hepsinin nasıl farklı bir karakteri ve kendine has bir sesi olduğunu anlattı. Ve bana PAF manyetiklerden bahsetti. Load [1996] ve Reload [1997] dönemlerinde PAF manyetiklere ilgi duymaya başladım. O noktada sanırım ilk 50’ler Standard’ımı aldım ve oradan itibaren daha fazla Standard edinmeye başladım. Şimdi onlar benim en sevdiğim gitarlar.”
Bu efsanevi tonları kendi ellerinizle hissetmek ve dünyaca ünlü markaların en kaliteli enstrümanlarına ulaşmak istiyorsanız, doremusic her zaman yanınızda. Gitar dünyasının en seçkin örneklerini keşfetmek için doğru adrestesiniz.